DE BOOG uitgeverij
  ... voor eenheid in geloof en leven

Geschiedenis van de Katholieke Kerk in Nederland

Geschiedenis van de Katholieke Kerk in Nederland
Categorie: Kerkgeschiedenis
Auteur: Dr. P.W.F.M. Hamans
ISBN: 9065970762
Pagina's: 534
Gewicht: 4000 gram
Jaar:
Waardering:
Dit boek biedt een inleidend overzicht van de geschiedenis van de katholieke kerk in Nederland en het noordelijk deel van België. Het is een eerste kennismaking voor studenten in de theologie en de geschiedenis. Het is echter ook toegankelijk voor ee

25,00

Bekijk hier het online inkijkexemplaar


Beschrijving

Op drie niveaus kan men dit werk ter hand nemen. De lezer die snel geïnformeerd wil zijn, leest de samenvattingen die aan het einde van de meeste hoofdstukken zijn opgenomen. Wil men daarna over een bepaald onderwerp meer weten, dan leest men het betreffende hoofdstuk. Deze kennis is ten slotte nog uit te breiden met gegevens die in de voetnoten zijn ondergebracht.

In de vier delen behandelt de auteur de geschiedenis van de kerk in Nederland tot 1853.
Allereerst wordt de missionering van Nederland en België beschreven, dan de ontwikkeling van de geloofsgemeenschap tot een volwassen kerk in de middeleeuwen en vervolgens de kerkscheuring in de zestiende eeuw.
Daarna gaan Zuid-en Noord-Nederland eigen wegen.
In het zuiden blijft de hiërarchie bestaan. Hier komt de volgens het concilie van Trente hervormde kerk tot grote bloei. De kerk gaat echter vaak gebukt onder een vergaande staatsbevoogding.
In het noorden ontstaat na de reformatie een missiekerk. Tot in de Franse tijd moeten de katholieken wachten op hun vrijheid.
De scheuring van het verenigde koninkrijk der Nederlanden is mede het gevolg van de eigenzinnige godsdienstpolitiek van koning Willem I. Onder zijn opvolger wordt in het tegenwoordige Nederland een meer kerkvriendelijke politiek gevoerd, die door middel van de liberale grondwet van 1848 het herstel van de hiërarchie van 1853 mogelijk maakt.


Auteur

Dr. P.W.F.M. Hamans

Dr. P.W.F.M. Hamans (1951) werd in 1979 te Roermond priester gewijd. Hij promoveerde in Augsburg met een proefschrift over de priesteropleiding in het bisdom Roermond. Hij onderricht algemene en Nederlandse kerkgeschiedenis aan het grootseminarie en de diakenopleiding in Rolduc. Hamans is eindredactor van het Nederlandse martyrologium van de twintigste eeuw: 'Getuigen voor Christus'. en heeft vele publicaties op zijn naam staan.


Recensie